Skip to main content

Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp voorziet op een duurzame manier in je verwarming en sanitair warm water. Het toestel maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen en is dus milieuvriendelijk. Maar om de compressor en warmtewisselaar aan te drijven, heeft je warmtepomp wel elektriciteit nodig. Hoeveel elektriciteit jouw warmtepomp precies zal verbruiken hangt af van je warmtebehoefte, hoe goed je woning is geïsoleerd en het rendement van de warmtepomp. 

Een warmtepomp verbruikt voor 25% elektriciteit

Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel elektriciteit een warmtepomp precies verbruikt. Maar het is wel een feit dat een warmtepomp maar liefst 75 procent van zijn energie gewoon gratis uit de natuur haalt. Voor de overige 25 procent werkt een warmtepomp op elektriciteit, maar dat zorgt niet per se voor een hoge elektriciteitsrekening. Er bestaan heel wat tips om het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp tot een minimum te beperken. 

Je warmtepomp aansluiten op zonnepanelen is een slimme zet, maar ook de temperatuur van het verwarmingswater wat lager instellen doet het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp aardig dalen.

Rendement belangrijker dan verbruik

Belangrijker dan het elektriciteitsverbruik is weten welk rendement je van je warmtepomp mag verwachten. Dat staat gelijk aan de warmte die de warmtepomp opwekt verminderd met de energie (elektriciteit) die nodig is om de warmtepomp te laten werken. Let bij de aankoop daarom goed op het energielabel, waarop het rendement voor de winter (verwarmingsseizoen of SCOP) en de zomer (koelingsseizoen of SEER) duidelijk vermeld moeten staan.

Wist je dat … een warmtepomp met 1 kWh elektrische energie tussen de 3 tot 6 kWh aan warmte oplevert?

Verschillende types warmtepompen met verschillend verbruik

Om je investering optimaal te laten renderen is het ook cruciaal dat je het juiste type warmtepomp kiest voor jouw situatie. 

  • Een lucht-waterwarmtepomp of lucht-luchtwarmtepomp is in bestaande woningen vaak de ultieme keuze omdat de installatie relatief eenvoudig is, zonder graafwerken.

  • Een geothermische warmtepomp, die warmte uit de bodem haalt, heeft soms een hoger rendement, maar er komen wel grondboringen bij kijken. De installatie is daardoor duurder en eerder interessant voor een nieuwbouwwoning omdat de isolatie daarin optimaal is. 

  • De hybride warmtepomp is aan een stevige opmars bezig. Deze combinatie van een warmtepomp met een klassieke gascondensatieketel of zonneboiler is een uitstekende optie voor elk woning. Als je gaat renoveren en je woning meer dan 14 kW vermogen nodig heeft voor de verwarming, dan is een hybride warmtepomp zelfs ideaal.

Elektriciteit besparen met een warmtepomp

Heb je een accumulatiekachel? Bekijk de video om te zien hoeveel elektriciteit je kunt besparen door die te vervangen door een lucht-luchtwarmtepomp.  

Bespaar tot 40 procent op je energiefactuur

Welke soort warmtepomp je ook kiest en hoeveel elektriciteit die ook verbruikt, sowieso zal je energiefactuur er flink door dalen. De meeste mensen met een warmtepomp besparen elk jaar maar liefst tussen de 30 en 40 procent aan energie.

Is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !